torsdag 27 mars 2008

Schwabenquellen i Stuttgart.

Schwabenquellen är det kanske inte så vackert klingande namnet på en desto trevligare anläggning i utkanten av Stuttgart. Av någon outgrundlig anledning finns här dock ingen möjlighet att byta om tillsammans med sin partner, om man inte är av samma kön. De fräscha omklädningsrummen är strikt könsuppdelade, och likaså duschrummen. Men har man väl tagit sig igenom dessa behöver man inte använda någon badrock, utan det räcker med att ta med sig en stor handduk så att ingen del av kroppen behöver vidröra underlaget i bastun, något som tyskar är väldigt noga med.

Till skillnad från en del andra anläggningar behöver man ingen badrock i restaurangen heller, utan det räcker att skyla sig med en handduk. I resten av anläggningen kan man, om man vill, gå runt utan en tråd på kroppen. Dock är första lördagen varje månad reserverad åt klädsimmarna.

Anläggningen är mycket snygg och fräsch, med spännande pooler och ett stort antal olika bastur. Bland dessa kan nämnas en balinesisk örtbastu (90 grader), tibetansk meditationsbastu med ljusaltare och meditationsmusik (60), finsk bastu (90), ett romerskt tepidarium (39 grader) med uppvärmda liggstolar, en skön ångbastu med inbyggd bubbelpool, amazonasbastu med hög luftfuktighet (60) och en hel del ytterligare.

På lördagkvällar har man ett arrangemang som kallas Buddhabad (dock inte på sommaren) då man har olika typer av uppträdanden, och förhöjd mysfaktor. Den kväll vi var där var det ett band som uppträdde, och en av medlemmarna framförde också ett bejublat nummer sjungande i bastun med sin gitarr som det enda han hade på sig. Observera dock att den första lördagen i månaden är Buddhabadet bara för textilbadare.

Bassängerna är behagliga och snyggt utförda, inte trista och kvadratiska, men rymliga och behagliga. Den ena stora bassängen är ganska kylig, den andra varm och skön. Här och var finns det också vanliga bubbelpooler, och en del små märkliga enmansbadkar med bubblor i.

Även de olika avkopplingsrummen är behagliga, men kanske lite underdimensionerade ibland. Men det finns vilstolar på många ställen, men dessa ställen är inte alltid så lugna och avkopplande.

Vi besökte som sagt var anläggningen på Buddhabadskvällen, och då var medelåldern kanske runt 30, när vi kom dit en vardag på dagtid var den betydligt högre, men alla kan känna sig välkomna.

Maten på restaurangen var helt okej, i alla fall för att vara i Tyskland.

Det finns också en utomhusdel, men den är inte speciellt stor. Nu var vi där när det var kallt, men jag kan tänka mig att det på en varm sommardag kan bli väldigt svårt att hitta en plats att ligga på utomhus.

Sammanfattningsvis är det i alla fall en väldigt trevlig anläggning, men det är kanske inte helt lyckat sommartid, om man inte är tidigt ute. Ett minus också för det opraktiska i att tvingas byta om i herr- och damomklädningsrum. Mer information (på tyska, dock finns det bilder också) finns på deras hemsida. För den som läser tyska kan jag också rekommendera den här recensionen som är riktigt utförlig.