tisdag 12 november 2013

Ile du Levant - en historisk nakenö, perfekt för avkopplande semester.


Det var länge sedan jag hann skriva på denna blogg. Men det betyder inte att intresset för att bada utan att ha på sig onödiga kläder har avtagit. I somras hade vi också möjlighet att besöka den fascinerande ön Ile du Levant vid Frankrikes sydkust. Det är en av de äldsta naturistområdena i världen, och har funnits till ända sedan 1931.

Ön är ganska speciell. Större delen av ön utgörs av militärt område, och är avstängd för allmänheten. Men resten är naturistområdet Héliopolis. Detta område är också väldigt speciellt med särskilda regler för nakenheten. Reglerna är ungefär följande: På stränder och vid pooler accepteras inga kläder. I byns centrum, kvarteret närmast torget, samt i båthamnen måste man ha någonting på sig. Det räcker dock med "le minimum", dvs något som döljer könet. Över allt annanstans är det upp till var och en att välja att vara påklädd eller avklädd. Och det är verkligen så att man väljer själv. Ingen höjer ett ögonbryn om man är helnaken, topless, eller helt påklädd. 
Terrassen utanför vårt rum på Héliotel.
Vid torget är det som sagt var klädtvång, men det går bra att vara med bar överkropp även där. I öns butik däremot går det bra att handla naken om man vill då den inte ligger vid torget. 
På det hotell där vi bodde, Héliotel, råder klädtvång i restaurangens inomhusdel samt terrassen mot havet. Om man hellre vill äta utan kläder kan vara på terrassen mot poolen i stället. 

Den som förstår franska kan även se denna video (eller om man inte förstår franska så får man i alla fall en bra bild av ön.

Ingång till stranden.
Just franskkunskaper underlättar nog vistelsen en hel del, även om man nog kan klara sig med engelska på sina håll, och alla på ön är mycket vänliga, så även om de inte förstår engelska så går det nog bra i alla fall. 
Vårt hotell var väldigt stillsamt och passar för den som vill ha en lugn och avkopplande semester. Alla rum är luftkonditionerade och snyggt inredda. Mer livligt verkar det vara på hotell Brise Marine som också är billigare. Det finns dock ingen luftkonditionering där, och det sägs att det kan finnas en hel del mygg, så det kan vara jobbigt att ha fönstren öppna. Vi märkte dock inte av just några mygg, men det kan nog variera. 

Den välförsedda butiken (glöm inte att allt har lunchstängt några timmar!)
På internet kan man hitta en hel del andra hotell, lägenheter och hus att hyra på ön. Observera att hotellet Le Ponant främst är avsett för swingers, eller i alla för dem som trivs i den miljön. Här finns en lista (på franska) över boendealternativ.
På engelska kan man läsa om ön på denna förträffliga blogg, (fortsätter här)



Naturen är vacker och lummig.

Ön är inte att rekommendera för den som har svårt att gå. Det är väldigt kuperat och eftersom det ofta blir rätt varmt så bör man ha hyfsad kondition. Har man det är det dock underbart att gå långa nakna promenader. Det finns även en del vandringsleder i skogen där man kan ta sig en promenad. 

Stranden är liten och gemytlig, men det kan vara en hel del maneter. Det finns även andra platser där man kan bada på ön, men dessa är steniga och man bör nog ha badskor då. Vi tillbringade också en hel del tid vid den behagliga poolen på vårt hotell. 

Den bästa restaurangen på ön i vårt tycke var La Palmeraie. Den är inte den billigaste, men maten var utsökt och miljön väldigt trevlig. Även restaurangen på Héliotel är bra, och har en helt fantastisk utsikt. 

Om du som läser detta har några frågor eller kommentarer så skriv gärna en rad till badankanarne@hotmail.com


Vi lämnar ön, och längtar redan tillbaka.