måndag 28 september 2015

Cap d'Agde - nakenstaden!

Det finns många nakenbad runt om i Europa, inte minst i Frankrike. Och det finns många naturistanläggningar av olika slag. Men en plats som skiljer sig från det mesta andra är Cap d'Agde. Cap d'Agde är en stad som byggdes upp på 1970-talet för att locka turister till denna del av den franska kusten. Större delen av staden är en helt vanlig semesterort, i ganska trist sjuttiotalsarkitektur, men det som gjort platsen känd är naturistdelen.
I diverse reportage brukar man ofta framhålla att här kan man gå på banken och posten naken. Och det kanske man kan, men å andra sidan; hur ofta går du på banken eller posten påklädd? Har inte haft någon anledning att ta reda på om man kan göra just detta, men förutsatt att man hittar ett bankkontor eller ett postkontor inne på området så är det inget som hindrar att man går dit naken.

Här är klädsel helt frivillig, och dagtid är runt hälften helt nakna överallt, medan andra har olika grader av klädsel. Man väljer själv, och ingen höjer på ögonbrynen.

Stranden är fantastisk, och kilometerlång. På delen närmast själva staden är det en hel del familjer med barn, och även folk i alla åldrar. Här är det som vilken naturiststrand som helst. Men ju längre man går desto vildare blir det. När man passerat baren, vars namn jag inte minns just nu,  kommer man inte på parstranden. Det innebär dock inte att det bara är par här, det finns en hel del ensamma män som är väldigt intresserade av allt som pågår. Och det är en hel del som pågår.

Första gången man kommer hit kan man lätt bli chockad, om man inte varit på något liknande ställe förut. Men efter ett tag känns det rätt behagligt att bara vara här, att inte behöva skämmas för om man får erektion, att kunna kyssas och hångla, och göra mer än så om man känner för det. Men gör man alltför mycket har man snart en ring av framför allt ensamma karlar med ensamstående könsorgan runt omkring sig. Om man roas av det har man definitivt hamnat rätt.

En annan sak som är rätt skön här är att alla är accepterade. Det spelar ingen roll vilken ålder, vilken kroppsbyggnad eller vilket ursprung du har. Ingen tittar snett på den gravt överviktiga i sexig outfit, sitter du i rullstol släpper man in dig överallt utan att höja på ögonbrynen, och ingen blir diskriminerad här.

Det innebär också att det behövs lite tillvänjning. Visst finns här kvinnor och män med supermodellkroppar med sexiga kläder, och det är ju lätt för de flesta att stå ut med. Men här finns också Svensson, Schmidt, Dupont och Smith, som ser ut som vem som helst, som kan vara överviktig, som kan vara i sjuttioårsåldern. Först kanske man tänker att vissa borde ha mer självbevarelsedrift än att visa sig i de kläder som de visar sig i, dvs kläder som framhåller kroppar som man kan tycka inte skulle behöva framhållas. Men efter ett tag inser man att här äger alla sin egen sexualitet, alla får chansen att leva ut sina drömmar och klä sig så som man skulle vilja. Den som inte trivs med det behöver ju inte titta, men samtidigt är det påfallande hur den mest alldagliga och skenbart trista person kan blomma upp här och hur den allmänt sexiga och tillåtande atmosfären påverkar alla.



På kvällen är det definitivt paren som dominerar, och i de allra flesta fall är det kvinnorna som är utmanande och sexigt klädda. Männens klädsel är mer diskret, även om det finns undantag. Det är nog mest bögar som är läderklädda och har diverse erotisk utstyrsel. Nästan ingen är helt naken på kvällen, men vill man vara det kan man självklart det. Man riskerar dock att inte bli insläppt på restauranger och barer.

Bland de ställen man kan gå på är nog klubben Glamour den bästa. På övervåningen finns dansgolv, bar och annat som brukar finnas på vilken klubb som helst. Men i källaren finns lekrum där man kan ha det trevligt med sin partner, titta på andra som har det trevligt, eller söka kontakt med andra. För att komma in på Glamour liksom andra klubbar skall damerna vara sexigt klädda, och herrarna skall ha långbyxor, riktiga skor (inga sandaler) och se propra ut. Beroende på hur mycket folk det är tillämpas dock reglerna olika hårt.

En häftig upplevelse som man inte skall missa är skumpartyt på Glamour. Det pågår varje dag i juli och augusti, mellan 14 och 19. Klädsel är inte tillåten, men ta gärna med en huvudbonad eftersom solen kan vara het denna tid på dagen. Huvudattraktionen är själva skumrummet, där skum faller från taket och massvis med nakna kåta människor dansar, och ofta hamnar händer på någon annans kropp. Här händer det en hel del hanky-panky, det är kul och lite kittlande. Efter ett tag tröttnar man dock på både skummet, och eventuellt på en del personer, även om det alltid går att säga ifrån.


På skumpartyt slipper man i alla fall de ensamma karlarna, här är det stenhårt med att bara par släpps in. Det finns också en stor pool med jacuzzi som är rätt populär, men vi tyckte den kändes rätt sunkig. Annars finns det en del sängar, som dock oftast är bokade i förväg. Men man kan bli inbjuden till en om man vill och har tur. Sedan finns en del soffor, men för att få plats i dessa bör man nästan stå i kö när stället öppnat. Annars ligger de flesta på handdukar på golvet. En underbar plats att vara på, gärna med en flaska kylt rosévin, och sin partner, och bara njuta av livet, se de aktiviteter som pågår runt om och göra precis det man känner för. Här finns inga regler, annat än att ett nej är ett nej. Många par ägnar sig bara åt varandra, men för den som vill finns alla möjligheter till annat. Längtar redan tillbaka hit!




Ett annat ställe vi besökt är klubben Le Tantra, som tycks ha en enorm reklambudget och dela ut flygblad överallt. Vi var dock rätt besvikna på detta ställe. På nedervåningen tillåts ensamma karlar också, och det kändes inte så trevligt. Övervåningen är bara för par, men vi var inte riktigt roade av vibrationerna där den kväll vi besökte stället. Här är det mer den råa sexualiteten som kommer fram, och är man på rätt humör kan man nog ha trevligt här också. Men vi tyckte att även om Glamour är dyrare så är det nog värt pengarna.

Klubben Melrose Place är ett annat populärt ställe. Här kan vem som helst dansa på borden, och det är en hel del som gör det. Stämningen brukar vara hög, och stället är ofta fullt. Sex är inte tillåtet här, men luften är ändå fylld av erotik.

Utsikt från vår hyrda lägenhet i Heliopolis

Det finns en viss konflikt mellan de traditionella naturisterna som tycker att swingers och diverse mer sexpositiva har tagit över. Och visst ligger det en del i det, men å andra sidan finns det rätt många andra naturistställen i Frankrike för dem som tar anstöt av det erotiska. Jag tror att Cap d'Agde fyller en funktion för många människor, oavsett om man är swinger, nyfiken på nya upplevelser, exhibitionist eller bara allmän livsnjutare.

Ni som eventuellt vill veta mer om Cap d'Agde, kanske har några speciella frågor, är välkomna att höra av er på min mejl. Det kan också vara intressant att komma i kontakt med andra par som funderar på att åka dit, och kanske träffas när man är där. Skriv gärna en rad till badankanarne@hotmail.com


Lite länkar:
Cap d'Agde info (engelska)
Mycket bra artikel från The Guardian
Hotel Eve
Den största lägenhetsförmedlingen i Cap d'Agde
För den som har Aftonbladet Plus finns en intressant artikel här (Plus kostar en krona första månaden)


Inga kommentarer: